Anders organiseren
Gemeente Echt-Susteren ontdekt de kracht van AI
Hoe zorg je voor een inspirerende afsluiter van een intensief heisessie-weekend? Gemeente Echt-Susteren koos voor vernieuwing, energie én praktische relevantie met een interactieve workshop over AI, ChatGPT, fake news en de toekomst van weerbaar bestuur. Samen met de raadsleden doken we in de wereld van kunstmatige intelligentie, fake news en de mogelijkheden om het werk als bestuurder leuker, makkelijker en creatiever te maken. De energie? Die was voelbaar tot de laatste minuut.
Over gemeente Echt-Susteren
Echt-Susteren is een gemeente in de provincie Limburg. De gemeente telt ongeveer tweeëndertigduizend inwoners. Uniek aan deze gemeente is dat het zowel aan de buurlanden Duitsland en België grenst (dit geldt ook voor de gemeente Sittard-Geleen, Vaals en Gulpen-Wittem). Gemeente Echt-Susteren staat midden in de samenleving en zet zich in voor transparant en weerbaar bestuur. In een tijd van polarisatie, digitalisering en veranderende verwachtingen richting de overheid zoekt de gemeente naar manieren om bestuurskracht te versterken.


De 3 stappen
Begrijpen
Wat is AI en waarom zou je het willen gebruiken als raadslid of bestuurder? Deze vragen stelden we de gemeente vooraf om tot een scherp programma te komen voor de workshop. We ontwikkelden met materiaal van de gemeente persoonlijke fakevideos die aantonen hoe dichtbij echt de huidige ontwikkelingen komen.
De workshop begon met een verhelderende introductie over ChatGPT en de actuele trends rondom kunstmatige intelligentie. Door een check-in en poll voelden we meteen het kennisniveau aan. De toon was gezet: luchtig, relevant en met ruimte voor vragen.


Creëren
Aan de hand van concrete vraagstukken uit de gemeente ontdekten deelnemers spelenderwijs de kracht van AI. Of het nu ging om het formuleren van beleid, het schrijven van een opiniestuk of het bedenken van creatieve oplossingen: ChatGPT verraste. Deelnemers leerden slimme prompt-technieken én ontwikkelden samen een eigen ‘promptbibliotheek’ – bruikbaar voor hun dagelijks werk.
Vernieuwen
Fake news, deep fakes en de betrouwbaarheid van informatie stonden ook op de agenda. Met een interactieve oefening leerden de raadsleden hoe ze misleidende berichten kunnen herkennen en hoe belangrijk het is om digitale geletterdheid onderdeel te maken van weerbaar bestuur. Tot slot gingen de deelnemers zelf aan de slag met hun eigen beleidsterreinen – van duurzaamheid tot vertrouwen in de overheid – en ontdekten ze hoe AI kan bijdragen aan concrete beleidsvoorstellen.

Wat nu?
Met frisse energie en nieuwe inzichten kijken de raadsleden vooruit. Niet alleen naar de mogelijkheden van AI binnen het bestuurswerk, maar ook naar de bredere vragen rondom vertrouwen, technologie en maatschappelijke impact. De volgende stap? Doorpakken met de opgedane kennis en ChatGPT waar mogelijk inzetten als sparringpartner, denktank en creatieve assistent.
Want zoals een van de deelnemers het mooi verwoordde:
“Als je AI niet omarmt, loop je straks achter. Maar als je het slim inzet, ga je juist voorop.”

Start vrijblijvend jouw avontuur
