duurzaam behouden

SAAM behoudt haar collega's stralend voor het primair onderwijs

Het behouden van gemotiveerde en tevreden leerkrachten is een uitdaging in het onderwijs. SAAM*, een groep basisscholen, vroeg zich af: "Hoe zorgen we dat onze collega’s stralend en met plezier in het primaire proces blijven werken, passend bij onze missie?" Om dit te realiseren, koos SAAM* voor een vernieuwende aanpak en ontwikkelde samen met haar innovatiepartner Lüün de SAAM-Sprintmethodiek. 

Over SAAM Scholen

SAAM* omvat 25 scholen, 1 Kantoor, 6.500 kinderen en 700 collega’s. Onderwijs maken we samen, met kinderen, ouders en collega’s, vanuit verbinding met de wijk of het dorp. Bij SAAM* staan kind, onderwijs en kwaliteit centraal. Iedereen mag zijn wie hij is, en de mens staat altijd voorop.

Header 8

De 3 stappen

Begrijpen

Om de uitdagingen rondom werkgeluk en behoud goed te doorgronden, zijn we in gesprek gegaan met leerkrachten van verschillende scholen. We onderzochten waar zij tegenaan lopen en wat hen helpt om met plezier en motivatie te blijven werken. Deze inzichten vormden de basis voor onze aanpak.

Creëren

Samen met Lüün ontwikkelde SAAM* de SAAM-Sprintmethodiek. In korte, intensieve sprints werkten we in vier weken aan het oplossen van concrete uitdagingen binnen de scholen. Dit proces activeerde de creativiteit van alle medewerkers en zorgde voor praktische oplossingen die direct toepasbaar zijn in de praktijk.

Vernieuwen

Tijdens de sprints ontstond niet alleen ruimte voor oplossingen, maar ook voor betere samenwerking en innovatie. Medewerkers van verschillende scholen inspireerden elkaar en kwamen gezamenlijk tot nieuwe ideeën. Deze aanpak versterkt de betrokkenheid en creëert een duurzame basis voor verdere verbeteringen.

Wat nu?

De eerste succesvolle sprints zijn afgerond, en de methodiek wordt nu verder uitgerold binnen SAAM*. De volgende stappen:

*Opschalen: Meer scholen en teams binnen SAAM* laten werken met de sprintmethodiek.
*Doorleven: De sprintmethode verankeren in de dagelijkse praktijk, zodat werkgeluk en behoud structureel worden aangepakt.
*Blijven verbeteren: Regelmatig reflecteren op de methodiek en deze blijven aanscherpen op basis van nieuwe inzichten.

Header 2