anders organiseren
Driessen Groep ontwikkelt een toekomstbestendig mobiliteitsbeleid
Hoewel Driessen Groep een aantal jaar geleden het mobiliteitsbeleid heeft vernieuwd, bleek uit het medewerkerstevredenheidsonderzoek van 2022 dat mobiliteit nog steeds een actueel en veelbesproken onderwerp is. Vragen rondom keuzevrijheid, duurzaamheid, praktische haalbaarheid én kosten bleken te leven onder collega’s. Dit was aanleiding om mobiliteit opnieuw onder de loep te nemen en te werken aan een vernieuwend, aantrekkelijk én toekomstbestendig mobiliteitsbeleid, dat bijdraagt aan medewerkerstevredenheid, vergroening stimuleert en financieel verantwoord blijft.
Over Driessen Groep
Driessen Groep is een familie van bedrijven die mensen en organisaties in de publieke sector ondersteunt bij werk en ontwikkeling. In alles wat we doen, staat werkgeluk centraal – óók als het gaat over hoe collega’s naar hun werk reizen.


De 3 stappen
Begrijpen
We startten met het in kaart brengen van de werkelijke ervaringen, wensen en knelpunten van collega’s. In deze fase spraken we in diepte-interviews met medewerkers uit verschillende mobiliteitssituaties: fietsers, treinreizigers, leaserijders, hybride werkenden en collega’s van verschillende locaties. Daarnaast lieten we ons inspireren door externe ervaringsdeskundigen: organisaties met vernieuwend mobiliteitsbeleid en actuele benchmarkdata. Dit gaf ons een goed beeld van wat werkt, wat mogelijk is en wat binnen de publieke sector leeft.


Creëren
De zes belangrijkste inzichten vormden de input voor twee creatieve brainstormsessies met een brede groep medewerkers. Hierin werden tientallen ideeën gegenereerd, gevalideerd en teruggebracht tot een topselectie van kansrijke concepten. De kracht van deze fase? Medewerkers voelden zich gehoord én werden medevormgever van het nieuwe beleid.
Enkele opvallende ideeën: een flexibel mobiliteitsbudget, zodat medewerkers zélf keuzes kunnen maken. Financiële stimulansen voor duurzame vervoersvormen, zoals OV en (elektrische) fiets. Ondersteuning bij multimodaal reizen en het combineren van thuiswerken met slimme reisdagen.
Vernieuwen
In de laatste fase hebben we de kansrijke ideeën doorgerekend op haalbaarheid, effect op CO₂-uitstoot én financiële impact. De voorstellen zijn afgestemd met diverse interne stakeholders, zoals HR, Finance en directie.
Het resultaat een modern, transparant en flexibel mobiliteitsbeleid dat duurzame keuzes stimuleert, medewerkers meer regie en keuzevrijheid geeft en past bij de financiële kaders van de organisatie.

Wat nu?
De volgende stap is de implementatiefase. In deze fase zorgen we ervoor dat het nieuwe mobiliteitsbeleid op een heldere, aantrekkelijke en praktische manier landt binnen de organisatie. We ontwikkelen communicatiemiddelen die medewerkers meenemen in de keuzes die zij hebben, organiseren informatiesessies en zetten in op laagdrempelige begeleiding bij de overstap naar nieuwe vormen van mobiliteit. Tegelijkertijd blijven we monitoren: we toetsen de impact van het beleid op medewerkerstevredenheid, gebruik en kosten – en stellen bij waar nodig. Zo blijft het beleid niet alleen op papier krachtig, maar vooral ook in de praktijk.

Start vrijblijvend jouw avontuur
