verbinden en samenwerken

Gemeente Oostzaan betrekt de buurt bij het realiseren van een Jongeren OntmoetingsPlek.

Hoe creëer je een plek waar jongeren zich thuis voelen en de buurt zich gehoord voelt? Die vraag stond centraal bij de uitdaging om een Jongeren Ontmoetingsplek (JOP) in een wijk van Gemeente Oostzaan te realiseren. Als innovatiepartner mocht Lüün de procesbegeleiding organiseren en de dialoog tussen de gemeente en buurtbewoners begeleiden met een bewonersavond.

Over Gemeente Oostzaan

De Noord-Hollandse gemeente Oostzaan is knus en dat maakt het goed benutten van leefomgeving extra belangrijk. Om de gemeente ook leefbaar te houden voor de jeugd wil het Sociaal Domein van de gemeente inzetten op verschillende ongeorganiseerde activiteiten, jongerenwerk en een Jongeren Ontmoetingsplek in één van de wijken realiseren. 

Gemeente Oostzaan
Header 4

De 3 stappen

Begrijpen

Tijdens een startsessie met de gemeente brachten we de scope van het project in kaart en gaven een organisatieadvies. We formuleerden een heldere hoofdboodschap en bedachten mogelijke reacties vanuit de buurt.

Om de mens vanuit de Design Thinking gedachte centraal te zetten, stapten we in de schoenen van de wijkbewoners. Wat zijn hun mogelijke zorgen? Hoe kunnen we deze aanpakken? Door verder te kijken dan alleen de Jongeren Ontmoetingsplek – bijvoorbeeld naar bredere wijkthema’s – ontstond een completer beeld van de behoeften en belangen.

Creëren

Lüün ontwikkelde een communicatieplan en draaiboek met twee scenario’s, afhankelijk van de sfeer en behoeften van de bewonersavond. Deze flexibiliteit zorgde ervoor dat we direct konden inspelen op wat bewoners belangrijk vonden.


Voor de bewonersavond werden niet alleen gemeentevertegenwoordigers uitgenodigd, maar ook een jongerenwerker en een handhaver. Zo kregen omwonenden niet alleen antwoorden op hun vragen, maar ontmoetten ze meteen de personen die een verschil kunnen maken.

Vernieuwen

De bewonersavond leidde tot een open en vruchtbare dialoog. Hoogtepunten waren:  
- Inzicht in buurtperspectieven: Bewoners deelden hun zorgen en wensen (kort behoeftenonderzoek), wat de gemeente waardevolle input gaf voor het ontwerp van de JOP.
- Concrete vervolgstappen: Er werden actiepunten geformuleerd die de gemeente onderzoekt en meeneemt in het verdere proces.
- Verbinding en samenwerking: Buurtbewoners, jongerenwerkers en gemeentevertegenwoordigers vonden elkaar in gezamenlijke doelen en oplossingen.

Wat nu?

Het project stopt niet na één avond. De gemeente onderzoekt de actiepunten die tijdens de avond zijn besproken. De bewonersavond was slechts het begin. De gemeente blijft in gesprek met de buurt om samen aan een leefbare wijk te bouwen.

Header 2