duurzaam behoud

Onderwijsregio Midden-Brabant onderzoekt hoe zij leraren duurzaam behouden

De onderwijsregio Midden-Brabant zocht naar antwoorden op de volgende vragen: 
- Wat zijn de redenen waarom stagiaires en startende leerkrachten (ook via zij-instroomtrajecten) het onderwijs verlaten? 
- Wat zijn redenen waarom ervaren leerkrachten het onderwijs verlaten? 
- Wat zou de bovenstaande doelgroepen motiveren om terug te keren naar het onderwijs en wat houdt hen juist tegen? 
- Hoe kunnen we met concrete maatregelen inspelen op het behoud van (aspirant-) leerkrachten en het aantrekken van herintreders? 

Over Onderwijsregio Midden-Brabant

In de onderwijsregio Midden-Brabant is besloten de krachten breed te bundelen om het lerarentekort tegen te gaan. Dit doen de schoolbesturen van o.a. T-PrimaiR en de opleiders Fontys en de Onderwijsgroep Tilburg gezamenlijk in dit samenwerkingsverband. 

Header 3

De 3 stappen

Begrijpen

In de zomer van 2024 voerde Lüün voor Onderwijsregio Midden-Brabant een behoefteonderzoek uit in de vorm van gesprekken met zestien oud-leerkrachten uit de regio Tilburg. Het doel was om te begrijpen wat hen voldoening gaf, waarom ze vertrokken en wat hen zou motiveren om terug te keren. De verkregen inzichten vormen een belangrijke basis om oplossingen om het behoud van leerkrachten in het Primair Onderwijs te verzinnen en te implementeren.

Creëren

Vanuit de diepteinterviews en inzichten formuleerden we vijf aanbevelingen om leerkrachten te behouden voor het onderwijs, aan de hand van negen onderliggende gedragstechnieken. Zij vormen als organisatieadvies de start om samen met de onderwijsregio met een frisse blik naar de uitdagingen in het onderwijs te gaan kijken. 

Vernieuwen

Het onderzoek werd afgerond met een praatplaat en publicatie. Dit is de basis om samen met scholen en bestuurders een dialoog te voeren met welke aanbevelingen we aan de slag wensen te gaan. Met draagvlak (employee engagement) en focus als resultaat. Nieuwsgierig geworden naar de resultaten? Vraag ze via het contactformulier aan.

Wat nu?

In cocreatie op scholen gaan we als innovatiepartner van de onderwijsregio kleine interventies testen en toetsen. Dat is de volgende stap. Zo leren we samen op welke wijze de aanbevelingen in de praktijk werken. 

Header 2