anders organiseren
T-PrimaiR gaat anders organiseren om personeel aan te trekken en te behouden
Hoe spelen we door anders te organiseren in op het groeiende lerarentekort? En dat zonder concessies te doen aan de kwaliteit van het onderwijs. Met deze vraag klopte de projectleiding van RAP 013 bij Lüün aan de deur om gebaseerd op Design Thinking nieuwe arbeidsmarktstrategieën en een vernieuwd organisatieadvies te krijgen.
Over T-PrimaiR
Bestuurders van de onderwijsorganisaties in het primair en gespecialiseerd onderwijs in de regio Tilburg hebben zich verenigd in de onderwijscoöperatie T-PrimaiR. In dit samenwerkingsverband zetten zij zich samen in voor het belang van de ontwikkeling van hun leerlingen en staan zij voor een sterke onderwijsagenda.


De 3 stappen
Begrijpen
Om dit project vorm te geven, gingen we met de opdrachtgever eerst terug naar de basis om 'anders organiseren' te definiëren en hun vraagstuk scherp te stellen. Waar liggen de grootste uitdagingen en wat krijgt de komende jaren de meeste focus?


Creëren
Het traject bestond uit meerdere creatieve sessies met leerkrachten en samenwerkingspartners in de regio. Vanuit vier invalshoeken gekoppeld aan de metafoor van de ‘vijver’, genereerden we een groot aantal ideeën.
- Hoe kunnen we de vijver slimmer inzetten en het werk efficiënter organiseren?
- Hoe kunnen we de vijver uitbreiden en het onderwijs vormgeven en uitvoeren samen met stakeholders in de regio?
- Hoe kunnen we de vijver meer inzetten en medewerkers verleiden of ondersteunen om andere keuzes te maken in het aantal werkuren?
- Wat als we écht anders en zelfs ‘onlogisch’ denken. Waar komen we dan op uit? Hoe gaan we van vijver naar oceaan?
Vernieuwen
Uit de sessies kwamen zes concrete ideeën voor pilots om bestaand personeel te behouden en nieuwe mensen te werven. Het uitgangspunt bleef kwalitatief goed onderwijs. Kinderen blijven leren, maar worden anders geprikkeld door de inzet van professionals om de school heen. Bijvoorbeeld het clusteren van uren van leraren zodat je onderwijs anders kan organiseren in plaats van iedereen verantwoordelijk voor de eigen groep.

Wat nu?
De zes oplossingsrichtingen zijn een vertrekpunt om te beginnen met testen. Met deze mindset wordt er verder doorgebouwd aan duurzaam en bestendig onderwijs. T-PrimaiR werkt ondertussen samen in de onderwijsregio Midden-Brabant. Vanuit dit grotere samenwerkingsverband werkt Lüün als innovatiepartner mee aan nieuwe arbeidsmarktstrategieën.
“Na de bijeenkomsten nog positieve reacties gehad van de deelnemers van de verschillende besturen. Ze zijn met energie het weekend ingegaan. Bedankt voor de begeleiding van deze dagen.”
Aline van Stiphout – Projectmedewerker RAP 013

Start vrijblijvend jouw avontuur
