Omarmen nieuw potentieel

WerkBedrijf Rijk Van Nijmegen borgt de kwaliteit van hun dienstverlening

Om waardevolle plaatsingen voor werkzoekenden te blijven creëren is het belangrijk mee te blijven bewegen met de markt, werkzoekenden en ondernemers uit de regio. Hieruit ontstond de vraag met welke focus WerkBedrijf de komende jaren hun dienstverlening kan versterken. Waar kan WerkBedrijf nog meer verschil gaan maken in de relatie met ondernemers, zich positief onderscheiden en dit borgen/verankeren in de organisatie? 

Over WerkBedrijf Rijk Van Nijmegen

WerkBedrijf Rijk Van Nijmegen ondersteunt en begeleidt werkzoekenden die binnen de participatiewet vallen naar een baan bij bedrijven in de regio.

Header 13

De 3 stappen

Begrijpen

We startten met een onderzoek onder 22 werkgevers en medewerkers via diepte-interviews. Hun input gaf ons antwoorden op vragen zoals: Wie zijn de klanten van WerkBedrijf echt? Wat drijft hen om samen te werken? Wat gaat goed in de samenwerking, en wat kan beter? Stap voor stap ontstond een beeld voor een hernieuwde arbeidsmarktstrategie.

Creëren

Volgende stap in het Design Thinking proces was dat we op basis van deze inzichten vijf heldere kwaliteitsthema’s formuleerden. Deze thema’s werden gekoppeld aan de visie en missie van WerkBedrijf, om ze naadloos aan te laten sluiten op de bedrijfsdoelen. In verschillende werksessies betrokken we medewerkers om vanuit employee engagement samen te bouwen aan een gedragen organisatieadvies en concrete invulling. 

Vernieuwen

Hierna hebben we als innovatiepartner samen met het projectteam van WerkBedrijf Rijk van Nijmegen de thema’s omgezet in vijf beloften aan klanten en medewerkers. Deze beloften zijn tastbare, concrete kaders waarmee iedereen weet hoe zij hun bijdrage kunnen leveren. In verschillende dialoogsessies is daarna met teammanagers een eerste stap gezet om de beloften handen en voeten te gaan geven.

Wat nu?

Vernieuwen is nooit af. De volgende stappen zijn:

  1. Testen en aanscherpen: We toetsen de beloften bij medewerkers en klanten met behulp van praktische hulpmiddelen, zoals cheat sheets.
  2. Implementeren: Na validatie zorgen we voor een soepele implementatie en brede acceptatie binnen de organisatie.
  3. Doorleven: De beloften (als manifest) worden onderdeel van de dagelijkse praktijk, zodat de beloften niet alleen woorden blijven, maar ook daden worden.
Header 2