anders organiseren
Woonservice Drenthe wil hun innovatieve broedplaats nieuw leven inblazen
De Broedplaats is een inspirerende, virtuele omgeving waar medewerkers van Woonservice innovatieve ideeën en/of problemen (oftewel eieren) kunnen aandragen en uitwerken. Het afgelopen jaar werden er echter weinig nieuwe eieren ingediend bij de Broedplaats. De werkgroep moest er qua innovatiemanagement steeds harder aan trekken en hierdoor raakt de energie voor dit initiatief een beetje op.
Lüün is gevraagd om organisatieadvies te geven in de vorm van procesbegeleiding en een creatieve sessie waardoor de werkgroep weer geprikkeld en enthousiast wordt.
Over Woonservice Drenthe
Woonservice Drenthe een ambitieuze plattelandscorporatie. Met een woningbezit van circa 6.000 woningen zorgen zij voor betaalbare woningen, van goede kwaliteit, comfortabel en energiezuinig.


De 3 stappen
Begrijpen
Tijdens de ochtend kozen we voor een speelse en laagdrempelige manier van behoefteonderzoek. We kropen we in de huid van de medewerkers van Woonservice om inzichten te verzamelen wat medewerkers motiveert en belemmert in hun dagelijkse werk en het indienen van ideeën.


Creëren
S’ middags gingen we aan de slag om praktische oplossingen te verzinnen aan de hand van verschillende brainstormtechnieken en werkvormen. Deze procesbegeleiding kreeg vorm vanuit de Design Thinking methode om houvast en herkenning te geven aan de werkgroep.
Vernieuwen
Het aha-moment ontstond tijdens de dag voor de werkgroep dat zij moeten kiezen voor een nieuwe manier van denken binnen de organisatie en altijd automatisch ja gaan zeggen tegen ingediende eieren. Dit resulteert in een eenvoudig innovatieproces gebaseerd op leren door doen.

Wat nu?
Het komende jaar gaan alle lichten op groen. In plaats van wikken en wegen worden de zeven bestaande eieren in gewoon getest in samenwerking met de collega’s die de ideeën hebben ingediend. Door gewoon te doen en gaan, verhogen we betrokkenheid van medewerkers (employee engagement). Tijdens het experimenteren worden per idee de spelregels en succesfactoren bepaalt en zo ontstaat er stap voor stap een nieuwe mindset en manier van innovatiemanagement.
“Blij met de praktische insteek en de stappen! De theorie werd direct vertaald naar praktijk. Heel fijn!! Ook werd er goed ingespeeld op situaties of vragen die tijdens de sessie ontstonden. Er was voldoende tijd om te brainstormen en bijkomende zaken te bespreken."
Rosanne Feijen

Start vrijblijvend jouw avontuur
